Råvarukunskap
Tomaternas vilda ursprung hittar man i de nordvästra delarna av Sydamerika och i området kring Andernas bergssluttningar. Ingen vet exakt hur länge de har funnits där men i delar av Chile och Peru finns faktiskt vilda tomater kvar. Det var i området som vi idag kallar Mexiko som man började att odla tomater och år 1519 kom de till Europa. Länge var vi européer motsträviga till denna planta och det dröjde faktiskt till mitten av 1800-talet innan tomaten fick fäste i Sverige.
Tusentals sorter
Det finns en uppsjö av tomatsorter, ett par tusen stycken faktiskt, och de kommer i flera olika färger. Från början är alla tomater gröna och innehåller klorofyll, men beroende på sort kan färgen ändras. Röda tomater innehåller lykopen, gula och orange tomater innehåller betakaroten och svarta tomater innehåller både lykopen och klorofyll. I sorter som ska vara gröna bryts klorofyllet inte ned av mogningsprocessen
Säsongsberoende
Vill man följa årets säsonger ska man äta tomater under högsommaren. Då smakar de som allra bäst och har finast färg och det beror på att tomater behöver sol för att mogna och utvecklas. Under stora delar av året är vi i Sverige beroende av importerade tomater från växthus- och frilandsodlingar i centrala och södra Europa och det är inte alltid smaken eller färgen är på topp. Särskilt under vinterhalvåret kan de vara bleka och smaklösa. Ett bra knep är att förvara tomater som man ska servera inom de närmaste dagarna i rumstemperatur. Vill man att tomaterna ska hålla längre ska de förvaras i mellan 11 och 14 grader. Blir det kallare än så tappar de smak.
“Vill man följa årets säsonger ska man äta tomater under högsommaren.”
Olika sorters tomater
San Marzano
Relaterat
Hållbarhet