På Wålstedts lantbruk bedrivs ekologisk grönsaksodling, det finns restaurang, bakkurser och upplevelsebaserat boende. Här har det odlats ekologiskt och KRAV-märkt sedan KRAV startade 1985. Odlingarna omfattar frilandsgrönsaker och rotfrukter såsom potatis och morötter men även spannmål och gräs till gårdens får. Västerdalälven alldeles intill åkrarna ger goda bevattningsmöjligheter vid plantering och torra somrar.
Under 2019 byggdes ett nytt lager för potatis, morötter och kål. Lagret har tre olika rum med en ventilationsanläggning som hjälper till att hålla rätt klimat i respektive lager.
Potatis
Vid skörd har potatisen samma temperatur som jorden den legat i, ca 12-15 grader beroende på utetemperatur. Temperaturen ska successivt sänkas till ca 4 grader för bästa hållbarhet, detta sker under ca 2-3 veckor. Därefter kan potatisen stå i lager under hela vintern. Wålstedts kan leverera potatis hela året fram tills juni när de börjar skörda färskpotatis.
Morot
Morötterna skördas i oktober för att jordtemperaturen ska kyla ner morötterna så mycket det går. Det är en avvägning mellan jordtemperatur och lufttemperatur, blir det för kallt finns risken att morötterna fryser fast i jorden och skördas de för tidigt går det åt mer energi för att kyla morötterna till noll grader. Wålstedts kan nu leverera morötter även under våren, så lång lagret räcker.
Vitkål
I vitkålslagret gäller samma principer som i morotslagret. Vitkålen kyls dock ner snabbare än morötter. Kålen skördas före morötterna eftersom den är känslig för kyla. Man vill helst inte att den utsätts för minusgrader. Wålstedts kan nu leverera vitkål även under våren, så långt lagret räcker.
Fem snabba med Per Wålstedt
Om folk frågar vad du jobbar med? Säger du matproducent, odlare, bonde eller vad vill du kalla dig?- Jag är bonde och grönsaksodlare
Ditt jobb är ju lite av en livsstil vill jag påstå, vad hade du gjort om du inte hade odlat? - Lagat cyklar!
Vi upplever en ökande medvetenhet kring råvaror och mat, allt fler väljer lokalproducerat, ekologiskt och att maten ska produceras hållbart ur ett energiperspektiv. Maten är också något många gör aktiva val kring.
Tycker du att vi är duktiga i Sverige på innovationer och utveckling inom din bransch? - Nja… de innovationer och den utveckling som sker står ofta bonden själv för
Var hittar du inspiration?- I möten med andra odlare och hos våra kunder, både er som grossist och slutkunden, en konsument i en butik eller en kock eller restauranggäst
Slutligen, vilken är din absoluta favoritråvara?- Potatis, kålrot, morot och vitkål.