Chili, eller chilipeppar, tillhör växtfamiljen potatisväxter eller Solanaceae tillsammans med bland annat paprika, tomat, aubergine och såklart potatis. I Sverige bekantade vi oss inte med den heta frukten förrän efter andra världskriget, men i Sydamerika användes den både i mat och som medicin för hela 9000 år sedan.
Het, hetare, hetast
Chilins hetta mäts i scovillegrader. En vanlig paprika mäter cirka noll grader, en serranochili 10 000 – 23 000 grader, Habanero över 100 000 grader och den farligt heta Naga Jolokia rör sig omkring 1 000 000 scovillegrader! Som jämförelse kan vi tillägga att pepparspray mäter ca 2 000 000 scoville.
Chilifrukter innehåller ämnet capsaicin. När TRP-receptorerna i våra kroppar, som gör att vi kan känna bland annat värme, kyla och smärta, reagerar på capsaicinet får de oss att uppleva en hetta. Det är alltså vår kropps reaktion på capsaicin som är den brännande känslan som vi alla känner till. Hade vi inte haft TRP-receptorer hade vi kunnat knapra i oss chili utan problem. Hettan i chili är därmed inget som skadar kroppen eftersom det är en upplevd hetta.
Runt om i världen odlas hundratals olika sorters chili och dessutom finns det fortfarande ett antal vildväxande sorter i Sydamerika.