Potatis odlas i hela världen och är det fjärde mest odlade livsmedlet efter majs, vete och ris. Ursprungligen kommer potatisen ifrån Sydamerika där bergsfolk i Anderna odlade den omtyckta knölen redan för 8 000 år sedan. Idag är Sverige nästintill självförsörjande på potatis som kommer i en uppsjö av sorter och sorteringar.
TS-halt avgör mjölighet
Man mäter ofta potatisars TS-halt, det vill säga torrsubstans. Ju lägre TS-halt desto vattnigare potatis kan man säga. Färskpotatis har till exempel låg TS-halt, normalt 15%, vilket gör den olämplig att använda till potatismos eftersom det skulle bli väldigt rinnigt. En normal fast medelpotatis har en TS-halt på ca 18% och mjöliga ungefär 20-23% beroende på sort. Som med alla grödor finns givetvis undantag, men detta är den generella tumregeln.
Förvaring
För lång hållbarhet ska potatis förvaras mörkt och svalt, gärna i 14-6 grader. Det optimala är en jordkällare, men för oss som inte har tillgång till en sådan fungerar kylskåpet lika bra. Det är klokt att förvara potatis i en kartong eller papperspåse eftersom plast lätt bildar kondens som gör att potatisen ruttnar.
Potatis som utsätts för ljus på fältet bildar gröna fläckar och ska inte ätas. Den gröna färgen kommer av alkaloiden Solanin som gör potatisen besk och kan ge människor ont i magen vid förtäring.
På Grönsakshallen Sorunda har vi ca 40 olika sorters potatis i sortimentet och vi tycker om att experimentera med nya varianter tillsammans med våra odlare. Beroende på var i landet du befinner dig kommer vi att erbjuda potatis från olika lokala odlare
Vill man lära sig ännu mer om potatis rekommenderar vi ett besök hos
Svensk Potatis.